Glavni trg 24
1240 Kamnik
Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v nedeljo, 6. avgusta, od 11. ure do 14. ure pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami. Za okusne jedi s trničem bodo poskrbeli v gostilni Zeleni rob.
Trnič – velikoplaninski sir, ki nosi ljubezensko zgodbo!
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Na dan trniča, 29. julija, boste trnič lahko okusili tudi v gostišču Zeleni rob, kjer bodo pripravili trničevo pannacotto na ješprenčkovi solati ter gobovo juho s trničem.
Preskarjev muzej se nahaja v osrčju pastirskega naselja. Dostop je možen z nihalko ali pa peš iz enega izmed parkirišč.